InterRAI community

InterRAI is een internationaal non-profit multidisciplinair samenwerkingsverband van zo’n 70 fellows uit meer dan 30 landen. Fellows zijn vooraanstaande professionals van verpleegkundigen, geriaters, fysiotherapeuten, huisartsen, psychologen en wetenschappers die sinds 1990 dezelfde missie delen. In veel landen hebben interRAI instrumenten een belangrijke en gewaardeerde plaats gevonden in de zorg.
global-community-thumb8822469

Wat is een interRAI fellow?

Een persoon die veel werk verricht aan ontwikkeling en implementatie van interRAI instrumenten kan worden voorgedragen als associate fellow. Personen die dat meerdere jaren actief blijven doen kunnen full fellow worden. Fellows zijn onbezoldigd. Kijk hier wie de fellows zijn.

Anekdote: RAI en haar internationale community kan levens redden: in 2012 vond een grote aardbeving plaats in Christchurch Nieuw Zeeland en men tastte in het duister over de locatie van de meest hulpbehoevenden. Na een noodsignaal van de lokale interRAI fellow, Nigel Miller, werden algoritmes gemaakt waarmee personen konden worden gelokaliseerd die het zonder zorg niet lang zouden redden zoals personen afhankelijk van extra zuurstof, insuline, en alleenstaande demente personen. Dankzij deze informatie uit RAI konden Reddingswerkers van het Rode Kruis gericht personen met deze kenmerken als eerste evacueren. De informatie en beslisondersteuning van RAI is nu het schoolvoorbeeld van WHO en rode kruis om regeringen te adviseren over rampbestrijding.

Hoe werkt interRAI?

Elke fellow zit in 1 of meerdere ´interRAI Networks of Excellence´(iNE) . De iNEs zijn verantwoordelijkheid voor updates, verfijning en ontwikkeling van de instrumenten en komen jaarlijks bij elkaar. De 3 iNe zijn : (1) Integrated care and Aging; (2) Acute Care; (3) Mental Health. Een overkoepelend bestuur en diverse overige commissies komen meerdere keren per jaar bij elkaar.

Anekdote: InterRAI benut ‘big data’ met beloopsgegevens van miljoenen personen. In Rome loopt een testproject waarbij het profiel van een kwetsbare oudere cliënt na een beoordeling wordt vergeleken met dat van mensen met hetzelfde profiel uit de database. Hiermee worden in enkele minuten realistische beloopsscenario’s opgeroepen. Dit helpt om met de cliënt beter geïnformeerde keuzes te maken.

interRAI databases?

De data die met RAI instrumenten worden verzameld worden (geanonimiseerd) opgeslagen in grote nationale en internationale repositories. Zij worden gebruikt voor het testen en verfijnen van algoritmes en wetenschappelijk onderzoek. Deze beslaan inmiddels meerdere miljoenen records en zijn een continue bron van kennis. Het aantal publicaties met interRAI data loopt in de 1000-den. Via de fellows kunnen externen toegang tot de data krijgen.

Anekdote : Dankzij de vondst van het IJslandse team van een genetische type dat tot op hoge leeftijd cognitief gezond blijft, kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.